X


[ Pobierz całość w formacie PDF ]

c. bia ka
d. sk adniki mineralne
4. Do organizmu nie dostarcza kalorii
a. bia ko
b. woda
c. t uszcze
d. w glowodany
5. Zwi zek w po ywieniu, który zmniejsza st enie cholesterolu oraz regu-
luje ci nienie krwi to
a. nienasycone kwasy t uszczowe
b. t uszcze zawarte w wo owinie
c. proteiny
d. witamina C
48
6. Nadmierne spo ywanie witamin prowadzi do
a. tworzenia si zatorów w naczyniach
b. awitaminozy
c. hiperwitaminozy
d. odk adania si ich w tkance t uszczowej
7. Do zwi kszenia wypadania w osów mo e prowadzi nadmiar witaminy
a. B5
b. A
c. E
d. C
8. Grzybobójczo nie dzia a
a. krzem
b. selen
c. cynk
d. elazo
9. Zwi zek bior cy udzia w syntezie barwników w osów to
a. chlor
b. mied
c. witamina H
d. NNKT
10. Niedobór elaza wp ywa niekorzystnie na kondycj w osów. Najbogatsze
ród a elaza wykazuj
a. owoce i warzywa kapustne
b. ryby i jaja
c. w troba wieprzowa i orzechy
d. szpinak i nabia
49
Klucz odpowiedzi
1.ABCD
2.ABCD
3.ABCD
4.ABCD
5.ABCD
6.ABCD
7.ABCD
8.ABCD
9.ABCD
10.ABCD
50
Karta odpowiedzi
Imi i nazwisko
Klasa Nr w dzienniku
Temat testu: Podstawy ywienia cz owieka.
Polecenie: Zakre l prawid ow odpowied .
Numer Odpowied Punkty
zadania
1. A B C D 1
2. A B C D 1
3. A B C D 1
4. A B C D 1
5. A B C D 1
6. A B C D 1
7. A B C D 1
8. A B C D 1
9. A B C D 1
10. A B C D 1
Razem 10
Przykładowa punktacja:
10 pkt  celuj cy
9 pkt  bardzo dobry
8 7 pkt  dobry
5 pkt  dostateczny
4 pkt  dopuszczaj cy
3 pkt i poni ej  niedostateczny
51
Test III
Skóra i przydatki
1. Kolejno warstw skóry od warstwy wewn trznej to
a. naskórek, skóra w a ciwa, tkanka podskórna
b. skóra w a ciwa, naskórek, tkanka podskórna
c. tkanka podskórna, skóra w a ciwa, naskórek
d. tkanka podskórna, naskórek, skóra w a ciwa
2. Rozlu nienie, sp aszczenie i z uszczenie komórek naskórka to
a. proces keratynizacji
b. peelingowanie
c. schorzenie skóry
d. zmiany powsta e wskutek oparzenia
3. Sebum jest to wydzielina gruczo ów
a. ekrynowych
b. apokrynowych
c. mlecznych
d. ojowych
4. Podstawowym budulcem w osa jest
a. keratyna
b. kreatyna
c. karnityna
d. kreatynina
5. Komórki wytwarzaj ce pigment, który nadaje barw w osom znajduj
si
a. wewn trz odygi
b. powy ej brodawki
c. pod komórkami os onki
d. wewn trz gruczo u ojowego
52
6. Czynnik niewp ywaj cy na proces siwienia w osów to
a. starzenie
b. stres
c. farbowanie
d. niedobory ywieniowe
7. W samym rodku odygi w osa znajduje si
a. centrum wzrostu
b. rdze
c. kora
d. kutykula
8. Czynnik zewn trzny wp ywaj cy korzystnie na zwarte u o enie komó-
rek os onki w osa to
a. rodek o odczynie kwa nym
b. rodek o odczynie zasadowym
c. ciep e powietrze
d. lakier do w osów
9. Najwi ksza liczba w osów na ow osionej skórze g owy znajduje si w fa-
zie
a. wzrostu
b. spoczynku
c. inwolucji
d. przej cia
10. Okres spoczynku w osa to
a. katagen
b. anagen
c. telogen
d. inwolucja
53
Klucz odpowiedzi
1. ABC D
2. ABC D
3. ABC D
4. ABC D
5. ABC D
6. ABC D
7. ABC D
8. ABC D
9. ABC D
10. ABC D
54
Karta odpowiedzi
Imi i nazwisko
Klasa Nr w dzienniku
Temat testu: Skóra i przydatki.
Polecenie: Zakre l prawid ow odpowied .
Numer Odpowied Punkty
zadania
1. A B C D 1
2. A B C D 1
3. A B C D 1
4. A B C D 1
5. A B C D 1
6. A B C D 1
7. A B C D 1
8. A B C D 1
9. A B C D 1
10. A B C D 1
Razem 10
Przyk adowa punktacja
10 pkt  celuj cy
9 pkt  bardzo dobry
8 7 pkt  dobry
5 pkt  dostateczny
4 pkt  dopuszczaj cy
3 pkt i poni ej  niedostateczny
55
Krzyżówki
Krzyżówka I
Podstawowe poj cia zwi zane z higien i higien osobist
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
Pytania do krzyżówki:
1. Zdrowie to dobrostan psychiczny, zyczny i &
2. ,,Bariera  odgraniczaj ca ustrój cz owieka od czynników zewn trznych.
3. Higiena jest to nauka badaj ca m.in.
4. Zastawki w y ach zapobiegaj & & krwi.
5. Jeden z elementów higieny stóp.
6. Trwa e zniekszta cenie stawu du ego palca u nogi.
7. Wyci g z we ny dzia aj cy korzystnie na w osy.
8. Objaw niewydolno ci ylnej.
9. Infekcja bakteryjna opuszki palca np. po uk uciu.
10. Astma inaczej.
11. Element higieny w osów.
12. Ro lina wykorzystywana do pro
laktyki oraz leczenia przewlek ej nie-
wydolno ci ylnej.
56
Rozwiązanie
1. S P O E C Z N Y
2. S K � R A
3. R O D O W I S K O
4. C O F A N I U
5. P E D I C U R E
6. H A L L U K S
7. L A N O L I N A
8. O B R Z K
9. Z A S T R Z A
10. D Y C H A W I C A
11. S Z C Z O T K O W A N I E
12. K A S Z T A N O W I E C
57
Krzyżówka II
Podstawy ywienia cz owieka. Skóra i przydatki.
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
Pytania do krzyżówki
1. Inaczej witamina H.
2. M skie hormony zwi kszaj ce m.in. wydzielanie oju.
3. Wchodzi w sk ad aminokwasów.
4. Centrum wzrostu w osa.
5. Inna nazwa w glowodanów.
6. Reguluje i wspomaga prac jelit.
7. W niej znajduj si m.in. kora.
8. Cz w osa znajduj ca si w skórze.
9. Br zowoczarny barwnik w osów.
10. Bierze udzia w syntezie melaniny.
58
Rozwiązanie
1.
B I O T Y N A
A N D R O G E N Y
2.
3. S I A R K A
4.
M A C I E R Z
S A C H A R Y D Y
5.
6. B O N N I K
7. O D Y G A
8. K O R Z E
9. E U M E L A N I N A
M I E D
10.
59
Bibliografia
Arends R. I., Uczymy si naucza , WSiP, Warszawa 1998.
Gortatewicz D., Higiena, Wydawnictwo REA, Warszawa 2011.
Go li ska E., Nie lekcje, lecz zaj cia edukacyjne, WSiP, Warszawa 2004.
Kupisiewicz Cz., Dydaktyka ogólna, O cyna wydawnicza Graf-Punkt,
Warszawa 2002.
Niemierko B., Wprowadzenie do dydaktyki ogólnej, Wydawnictwo ak,
Warszawa 2003.
Oko W., Nowy s ownik pedagogiczny, Wydawnictwo ak, Warszawa 1996.
Oko W., Zarys dydaktyki ogólnej, PZWS, Warszawa 1968.
60 [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • imuzyka.prv.pl