[ Pobierz całość w formacie PDF ]
(migdały, orzechy włoskie,
laskowe, ziemne), 1 średni
ogórek obrany i pokrojony w
paseczki.
Może wygląda to dziwnie jako
jedyne danie obiadowe, ale
orzechy są kaloryczne, a z
ogórkiem tworzą wspaniałą
kompozycję smakową.
Gulasz dla dwojga -
czas przygotowania 40 min.
8 małych (najlepiej młodych)
ziemniaków, 3 duże marchewki,
2_#3 łyżki masła, 1 mała cebula
pokrojona w kostkę, 1 seler
pokrojony w kostkę, 4 brokuły
(lub kawałek kalafiora), 1
cukinia pokrojona w kostkę, 1
filiżanka groszku, 1/4 łyżeczki
ziela szałwi, 1/4 łyżeczki
majeranku, 1/2 łyżeczki soli, 2
łyżeczki przypraw do zup, 1_#2
filiżanki wody.
Ugotuj całe ziemniaki i
marchew, po ostudzeniu pokrój w
kostkę. Roztop masło, wrzuć
ziemniaki, marchew, cebulę,
seler, brokuły, sól, przyprawy.
Gotuj przez 5 min. pod
przykryciem. Dodaj cukinię i
groszek. Gotuj przez ok. 10 min.
na małym ogniu.
Porcja na 2 osoby.
Sałatka cesarska -
czas przygotowania 15 min.
1 ząbek czosnku, 3 łyżki
oliwy, 1_#2 łyżki soku z
cytryny, 1 łyżeczka musztardy,
1/4 łyżeczka soli, 1 główka
sałaty drobno pokrojonej, 1
filiżanka czosnkowych grzanek.
Przygotuj sos. Pokrojoną
sałatę polej sosem i wymieszaj,
dodając na końCu grzanki.
Porcja na 2 osoby.
Czosnkowe grzanki -
czas przygotowania 10 min.
1 kromka chleba - najlepiej
pełnoziarnistego, 2 łyżeczki
masła, 1 ząbek zmiażdżonego
czosnku.
Chleb pokrój w kostkę, na
patelni rozpuść masło, dodaj
czosnek. Wrzuć chleb i podsmażaj
do zrumienienia. Grzanki mogą
być świetnym dodatkiem do
sałaty, zup i dań warzywnych.
Kapusta z curry -
czas przygotowania 12 min.
1 łyżka oleju słonecznikowego,
2 łyżeczki gorczycy, 1 łyżeczka
curry lub przyprawy chińskiej, 1
mała cebula drobno pokrojona, 1
główka poszatkowanej kapusty,
1/2 łyżeczki soli, 2 łyżki soku
z cytryny.
W dużym garnku rozgrzej olej,
dodaj gorczycę i curry. Wrzuć
cebulę i podgrzewaj chwilę,
dodaj kapustę i sól. Podlej
wodą, gotuj na małym ogniu bez
przykrywki, mieszając, do
miękkości. Dodaj sok z cytryny.
Porcja dla 2_#3 osób.
Piąty dzień - piątek
Dzień sałatkowy
Obiad
Owoce lub sok owocowy albo
talerz warzywno_owocowy.
KOlacja
KOktail ze świeżych warzyw lub
owoce
Sałatka curry z kurczaka.
Sałatka curry z kurczaka -
czas przygotowania 25 min.
(plus przygotowanie kurczaka)
4 filiżanki pokrojonej sałaty,
2 filiżanki szpinaku, 1/2
filiżanki kiełków, 1/4 filiżanki
cykorii, pokrojonej w kostkę, 2
filiżanki upieczonego,
pokrojonego w kostkę kurczaka, 2
filiżanki zielonego groszku
(kalafiora), 1/2 filiżanki
marchewki, ugotowanej i
pokrojonej w kostkę.
Sos majonezowy z curry:
2 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z
cytryny, 1_#2 łyżki majonezu, 1
łyżeczka miodu, 1/2 łyżeczki
curry lub przyprawy chińskiej,
1/2 łyżeczki ziela bazylii, 1/4
łyżeczki soli, pieprz do smaku.
Wymieszaj wszystkie składniki
sałatki i polej przygotowanym
sosem.
Porcja na 1_#2 osoby.
Szósty dzień - sobota
Obiad
Zwieże owoce lub sok z
marchwi.
Sałatka energetyczna
Tosty z kalafiorem.
Kolacja
Zupa żniwiarzy i gorące
naleśniki kukurydziane lub omlet
z marchwi, brokuły, Teriyaki
Zielona sałatka z kapusty.
Tosty z kalafiorem -
czas przygotowania 20 min.
1 filiżanka ugotowanego
kalafiora, 1_#2 łyżki majonezu,
1/4 łyżeczki musztardy, 1/4
łyżeczki soli, 1 łyżeczka naci
selera, pietruszki, 2 plastry
chleba razowego, 1 łyżeczka
masła, 1/2 filiżanki kiełków
(pszenicy, lucerny) lub
pokrojonej sałaty, 1 łyżka
utartej marchewki.
Sporządzamy je w urządzeniu do
zapiekanek, w piekarniku lub
prodiżu.
Kalafior wymieszaj z
majonezem, musztardą i solą na
jednolitą masę, dodaj seler,
pietruszkę. Posmaruj chleb
masłem i rozłóż masę kalafiorową
na chlebie. Posyp kiełkami lub
sałatą i marchewką. Zapiekaj ok.
3_#5 min.
Porcja na 1 osobę.
Zupa żniwiarzy -
czas przygotowania 55 min.
9 filiżanek wody, 1 duża cebula
pokrojona w kostkę, 2 duże
zmiażdżone ząbki czosnku, 2
selery pokrojone w kostkę, 2
filiżanki kabaczka pokrojonego w
kostkę, 1 mały kalafior
pokrojony w cząstki, 4 średnie
marchewki pokrojone w kostkę, 4
średnie cukinie pokrojone w
kostkę, 3 duże ziemniaki
pokrojone w kostkę, 1 mała
główka kapusty włoskiej
poszatkowana, 1/2 łyżeczki
tymianku, 1/2 łyżeczki bazylii,
1/2 łyżeczki cząbru, 2 łyżeczki
przyprawy do zup, 1 łyżeczka
soli, szczypta cynamonu,
szczypta gałki muszkatołowej, 2
łyżki soku z cytryny.
Zagotuj wodę w dużym garnku.
Dodaj wszystkie składniki poza
sokiem z cytryny. Gotuj pod
przykryciem na małym ogniu ok.
30 min., często mieszając. Na
końcu dodaj sok z cytryny.
Tę zupę można przygotować w
większych ilościach, bo jest
doskonała po podgrzaniu.
Porcja na 5_#7 osób.
Gorące naleśniki kukurydziane
- czas przygotowania 8 min.
8 naleśników z mąki
kukurydzianej, 2 łyżki masła.
Usmaż naleśniki, dodając
zamiast mąki pszennej mąkę
kukurydzianą, żytnią, razową lub
gryczaną. Po usmażeniu zwiń w
ruloniki i podsmaż na maśle.
Porcja na 4 osoby.
Omlet z marchwi -
czas przygotowania 30 min.
2 łyżki masła, 1 łyżeczka
oleju słonecznikowego, 3 średnie
marchewki drobno utarte, 3
średnie ziemniaki drobno utarte,
1/2 małej cebuli drobno
pokrojonej lub utartej, 1/2
łyżeczki soli, pieprz do smaku.
Na patelni rozpuść masło z
olejem. Dodaj wszystkie
składniki. Smaż do zrumienienia
od spodu. Przewróć na drugą
stronę i też przysmaż do
zrumienienia. Podziel na porcje.
Posyp natką pietruszki lub
koperkiem.
Porcja na 2_#3 osoby.
Brokuły Teriyaki -
czas przygotowania 15 min.
3_#4 łodygi brokułów lub
mały kalafior, 1 łyżka oleju
słonecznikowego lub sezamowego,
1_#2 zmiażdżone ząbki czosnku,
sok z cytryny.
Pokrój brokuły lub kalafior na
drobne kawałki. W dużym garnku
rozgrzej olej. Dodaj czosnek i
brokuły (kalafior). Smaż 3_#5
min. do miękkości. Dodaj
przyprawy i sok z cytryny.
Porcja na 2_#3 osoby.
Zielona sałatka z kapusty -
czas przygotowania 15 min.
1/2 małej główki kapusty
poszatkowanej, 2 łyżki koperku
drobno pokrojonego, 2 łyżki natki
pietruszki drobno pokrojonej,
1/2 filiżanki śmietany, sok z
cytryny, 1/2 łyżeczki soli,
pieprz do smaku.
Do dużej salaterki włóż
kapustę z koperkiem i
pietruszką. ZMieszaj śmietanę z
sokiem z cytryny. Polej kapustę,
dodaj przyprawy, dobrze
wymieszaj.
Porcja na 2_#3 osoby.
Siódmy dzień - niedziela
Zniadanie
Sałatka z truskawek i kiwi z
sosem owocowym.
Obiad
Owoce lub świeży sok z
marchwi, (patrz szósty dzień)
Zupa żniwiarzy i sałatka do
wyboru lub Oqutilla.
Kolacja
KOktail ze świeżych warzyw
Placek pasterski
Słodka marchewka
Sałatka paryska ze szparagami.
Sałatka z truskawek i kiwi -
czas przygotowania 10 min.
2 pomarańcze obrane i
podzielone na cząstki,
2 filiżanki truskawek (lub
malin, jeżyn), dwa duże owoce
kiwi obrane i pokrojone w
plasterki, 1 mały banan obrany i
pokrojony, 1 łyżka porzeczek.
W salaterce zmieszaj składniki
i polej sosem owocowym.
Porcja na 2 osoby.
Sosy owocowe -
czas przygotowania 3 min.
(każdy sos)
Przygotuj w mikserze:
1) 1/4 filiżanki świeżego soku
pomarańczowego +1 gruszka,
2) 1 pomarańcza +1 banan,
3) 1 banan +1/2 filiżanki
truskawek,
4) 1/2 filiżanki soku
pomarańczowego lub jabłkowego
+6_#8 daktyli bez pestek,
5) 1/2 filiżanki kostek z
ananasa +1 banan.
Możesz przygotować różne
własne kompozycje, doskonałe do
polania sałatek owocowych.
Oqutilla -
czas przygotowania 5 min.
3 naleśniki z mąki
kukurydzianej lub gryczanej,
majonez lub masło, podłużne
plastry obranego ogórka, kiełki
pszenicy (lucerny) lub drobno
pokrojona sałata, przyprawy
ziołowe (staropolska, myśliwska,
węgierska itp.).
Gorące naleśniki posmaruj
majonezem lub masłem, włóż paski
ogórka, posyp kiełkami lub
sałatą i przyprawami. Zroluj
ciasno.
2_#3 naleśniki na jedną osobę.
Placek pasterski -
czas przygotowania 90 min.
Nadzienie:
1/2 filiżanki masła, 1 cebula
drobno pokrojona, 1 filiżanka
utartego selera, 1/4 filiżanki
[ Pobierz całość w formacie PDF ]